Kan man tänka sig en skönare plats för en vigsel? Knallblå vatten, lummig grönska, milda vindar och ett välsignat ljus över klipporna. Folk badar mitt i denna kyrka! Och ett par vita segel skymtar ute på fjärden.
Men om vädret inte skulle vara så bra? Då kan du åtminstone fira ditt bröllop på ön!
Vi har en välutrustad samlingslokal som rymmer 90 personer. Efter festen kan gästerna sova ut i våra stugor och lugnt och sansat börja dagen vid havet. Om nu inte festen ska pågå i dagarna tre.
Faktum är att folk då och då viger sig på ön. De tu har hittills blivit ett ute på klipporna vid badet, på stora ängen och vid en av våra utsiktsplatser. Präst ingår dock inte i paketet och även näbbar får man ha med sig själv.
Är du redan gift? Då kan du fira silverbröllop eller andra högtidligheter på Skräddarön!
Men det vanliga är faktiskt inte att folk gifter sig eller firar jubileer på ön.
De är här och semestrar under sommaren, de fiskar, simmar, grillar, plockar bär, kickar boll, bastar, leker bland gungor och rutschkanor, steker makrill, spelar basket, strövar runt i bergen, spelar minigolf, ror runt i vikarna, fångar krabbor, lirar pingis, spelar kubb, solar sig eller ser hur aftonljuset kommer glidande över vikarna. Då sitter de på en av klipporna med mat och vin i en korg och njuter av kvällen.
Själva ön är inte oöverskådlig. Längst och bredast är den 1300 meter resp. 900 meter. Till formen är den närmast oval, som ett tillplattat ägg. Multiplicerar man alla dessa metrar blir summan 40 hektar.
Vilka är det då som gästar vår ö?
Hit kommer folk från hela Sverige, man hör allt från de vilda tungomål som talas i övre Norrland till skånskans mer sävliga dialekter. Från början var Skräddarön spårvägarnas särskilda sommarparadis men nu gästas ön av folk som i första hand är organiserade av kommunal. Vi hyr dock i mån av plats ut stugor till alla som vill bo här.
Först och främst är det här lilla sommarparadiset en Barnens ö. Här vimlar det av telningar i alla åldrar, sådana som mest ligger i vagnar och sådana som aldrig håller sig still. Och här har, som en gammal spårvägare en gång sa, många unga mött kärleken för första gången.
Det finns minigolfbana, en välutrustad lekplats och en stor gräsmatta med målburar och rejäla springytor. Badet har brygga, en flotte och två barnsäkra sandvikar. All trafik är förbjuden i byn.
Den som vill fiska med barnen kan hyra båt.
Midsommar firar vi som traditionen bjuder med dans runt lövad stång och lekar.
Ön har tre bronsåldersrösen, varav det högst belägna fortfarande är intakt. Därifrån ser man drygt sextio holmar, skär och öar – och en fästning, den i Marstrand! Rösena är cirka 3 000 år gamla så där kan man verkligen höra historiens vingslag.
Skräddarön är också på många andra sätt möjligheternas ö:
Dan Sjögren,
frilansjournalist och fanatisk Skräddarövän.